Etiquetas

lunes, 10 de enero de 2011

CANTUR RIO SAN JUAN IS AT VAKANTIEBEURS 2011 -IN THE NETHERLANDS

“DE DOORVOERROUTE”
De historische doorsteek van de Stille naar de Atlantische Oceaan over water via Nicaragua
 11 nachten – 12 dagen
De ontdekking van goudmijnen in Californië in de negentiende eeuw zorgde voor een komen gaan van dromers die in de hoop op een betere toekomst het hele Amerikaanse continent van kust tot kust overstaken. Bij deze gevaarlijke oversteek over land door het uitgestrekte en woeste Amerikaanse grondgebied lieten velen het leven door natuurrampen, aanvallen van indianen, etc. Door deze hachelijke omstandigheden kwam men op het idee om deze reis via het water af te leggen via Nicaragua en Panama. Zo sneed men een heel stuk af en het was een stuk minder risicovol. De route via Nicaragua – die bekend stond als ‘de doorvoerroute’ (la Ruta de Tránsito) en waar Mark Twain het in zijn werk over heeft - had de voorkeur. Onze reis zal ons langs de meest belangrijke plaatsen voeren van deze route door het Nicaraguaanse grondgebied en daarnaast bezoeken we andere interessante historische plaatsen van dit unieke Midden-Amerikaanseland.DAG 01: MANAGUA
Ontvangst op de internationale luchthaven van Managua (of – afhankelijk waar de groep vandaan komt - op een regionaal busstation of aan de grens). Transfer naar het hotel waar we een korte bijeenkomst zullen beleggen om het reisprogramma verder toe te lichten. Vrije tijd om uit te rusten en overnachting.
DAG 02: MANAGUA – MASAYA – GRANADA
Ontbijt in het hotel en daarna vertrek naar de stad Masaya, hoofdstad van het departement (de provincie) met dezelfde naam. Deze stad ligt op 28 kilometer afstand van Managua, de hoofdstad van Nicaragua die bekend staat als de bloemenstad. Managua wordt ook beschouwd als de bakermat van de Nicaraguaanse folklore: veel culturele uitingen van deze regio gaan over Spaanse overheersers en de oorspronkelijke indiaanse bevolking. Ook komt er een grote diversiteit aan kunstnijverheid vandaan en staat de stad bijvoorbeeld bekend om haar traditionele muziek en goede keuken.
Onze eerste stop voordat we in de stad aankomen is bij het Nationaal Park Vulkaan Masaya, dat bestaat uit de lagune van Masaya en vijf kraters waarvan er een zeer actief is: de Santiago-krater. We kunnen met onze bus tot vlakbij de kraterwand te komen en als de omstandigheden het toelaten, kunnen we te voet om de krater van de uitgedoofde vulkaan Masaya heen lopen, waar droge tropische bossen groeien. 
We vervolgen onze reis naar Masaya om de kunstnijverheidsmarkt te bezoeken en daarna reizen we verder naar de stad Granada, die op slechts 18 kilometer van Masaya ligt. Granada is in 1524 gesticht door Francisco Hernández de Córdoba. Het is de hoofdstad van het departement Granada en de stad ligt aan de rand van het Cocibolca-meer, dat ook wel het Grote Meer van Nicaragua wordt genoemd. Als we in de stad aankomen, checken we eerst in het hotel in. Daarna gaan we te voet verder om het Museum van San Francisco te bezoeken, met zijn collectie precolumbiaanse beelden en daarna verkennen we het Columbuspark (parque Colón), het Onafhankelijkheidsplein (la Plaza de la Independencia) en de Obelisk (Obelisco). We lopen door een van de bekendste straten van Granada (la Calle de la Calzada) totdat we aankomen bij de haven en de kade aan het meer.
DAG 03: GRANADA – SAN JUAN DEL SUR
Ontbijt in het hotel en vertrek naar San Juan del Sur. Deze prachtige en interessante stadje ligt in het departement Rivas, op maar 30 kilometer afstand van de grens met Costa Rica. Vandaag de dag is San Juan del Sur veranderd van een vredig plaatsje in een kosmopolitische stad. Het werd ontdekt in 1522 door de Spaanse ontdekkingsreiziger Andrés Niño en werd in de 19e eeuw tot aankomst-en vertrekpunt van duizenden reizigers van en naar San Francisco in Californië. Bij aankomst checken we eerst in het hotel in, om daarna te gaan lunchen in restaurant El Timón om de heerlijke gerechten te proeven die zijn bereid met de kersverse produkten van de ambachtelijke vissers hiervandaan. De middag is vrij om van het strand te kunnen genieten. Er is een nachtelijke excursie mogelijk (optioneel) naar het strand La Flor om daar de reuzenschildpadden hun eieren te zien leggen.
 DAG 04: SAN JUAN DEL SUR – SAN JORGE – ISLA DE OMETEPE:
Ontbijt in het hotel en daarna maken we een historische wandeltocht door de straten van San Juan del Sur. We starten bij de Vanderbilt-straat totdat we bij de steeg van de vissers – of de steeg van de toeristen – aankomen waar zich het huis bevindt dat ooit als kantoor fungeerde van waaruit de ‘doorvoerroute’ werd georganiseerd en dat vandaag de dag als cultureel centrum dienst doet.
We lunchen in de haven en vertrekken daarna naar San Jorge. Onderweg zullen we stoppen op de plek waar eens de haven van La Virgen lag: hier begon of eindigde de oversteek van het grote meer van Nicaragua. Na aankomst in San Jorge nemen we de reguliere veerboot naar het eiland Ometepe, het grootste zoetwatereiland ter wereld. Ontvangst in de haven van Moyogalpa en transfer naar het hotel. We zullen dit indrukwekkende eiland nader gaan verkennen: het wordt gevormd door twee onheilspellende vulkanen, de Concepción en de Maderas, die aan elkaar worden ‘gesmeed’ door de landengte van Istián. Onderweg zullen we o.a. het museum van Altagracia bezoeken en precolumbiaanse beelden bekijken. Diner en overnachting op het eiland.
DAG 05: OMETEPE EILAND
Ontbijt in het hotel. Vandaag kunnen we een flinke wandel- en klimtocht maken en een poging doen om de vulkaan Maderas te beklimmen, een van de twee vulkanen van het eiland. De vulkaan is 1394 meter hoog, is niet meer actief en is begroeid met dicht nevelwoud. In de uitgedoofde krater is een kleine lagune met koud water. Een alternatief traject is een excursie naar de waterval van San Ramón, een wandeltocht van een paar uur over wat vlakker terrein. Een derde optie kan zijn een tochtje te paard maken om o.a. de rotstekeningen te gaan bekijken. Belangrijk is nog te vermelden dat het eiland Ometepe onderdeel is van het wereldwijde netwerk van biosfeer-reservaten.
Overnachting op Ometepe.
 DAG 06: ISLA DE OMETEPE MANAGUA – SAN CARLOS
Na ontbijt in het hotel vertrekken we naar Moyogalpa om de veerboot naar San Jorge te nemen. Daar vandaan reizen we naar het vliegveld van Managua, waar we op een reguliere binnenlandse lijnvlucht stappen naar San Carlos, de hoofdstad van het departement Río San Juan. Na aankomst aldaar gaan we met een taxi naar ons hotel. Het departement Río San Juan was ooit bevolkt door diverse inheemse bevolkingsgroepen, zoals de Votos, Pipiles y Guatusos. Deze volkeren verspreidden zich en bevolkten verschillende plaatsen, zoals Solentiname en El Castillo, totdat ze uiteindelijk in San Juan  de Nicaragua aankwamen. We zullen te voet de stad San Carlos gaan verkennen, waarbij we het historische centrum van de stad zullen aandoen en langs andere interessante plaatsen zullen lopen, zoals de verborgen wijk, het fort van San Carlos Borromeo en natuurlijk de boulevard langs het meer. Diner in restaurant Kaoma.
DAG 07: SAN CARLOS – EL CASTILLO
We ontbijten in het hotel en daarna gaan we richting haven om vanaf de kade op onze privé-boot te stappen naar El Castillo. Onze bootreis zal ongeveer anderhalf uur in beslag nemen, waarbij we langs verschillende interessante plekken varen die laten zien hoe de mensen hier langs de rivier leven, zoals het Isla del Amor (eiland van de liefde), Medio Queso en Boca de Sábalo. Uiteindelijk zal het imposante fort voor ons opdoemen: het Kasteel (= El Castillo) van de Onbevlekte Ontvangenis (de la Inmaculada Concepción).
Bij aankomst gaan we eerst inchecken in het hotel en lunchen. Daarna krijgen we een rondleiding door een gids, waarbij we de belangrijkste plaatsen van het dorp bezoeken. Deze trip wordt afgesloten met een bezoek aan het fort van de Inmaculada Concepción, waar een museum is over deze historische plaats dat ons de verschillende levensfasen in de geschiedenis van deze stenenkolos laat zien. Die geschiedenis begint met de Spaanse kolonisatieperiode; sinds die tijd werden vanuit het kasteel veel aanvallen van ambitieuze piraten afgeslagen, huisvestte het beroemde generaals en zag het duizenden gelukzoekers voorbij komen die droomden van macht en rijkdom. We kunnen hier ook weer precolumbiaans aardewerk bewonderen. Diner en overnachting in El Castillo. Optioneel is een nachtelijke excursie om kaaimannen te gaan zien.
DAG 08: EL CASTILLO—SARAPIQUI—SAN JUAN DE NICARAGUA
Ontbijt in het hotel en vertrek naar de haven om aan boord te stappen van de boot die ons tot San Juan de Nicaragua zal brengen. Tijdens de tocht kunnen we het regenwoud in al zijn pracht bewonderen, ontelbare vogels die over en om ons heen vliegen en hopelijk ook kaaimannen die op zandbanken lekker in de zon liggen op te warmen. Onderweg maken we een korte tussenstop in om benzine te tanken en de benen even te strekken. De lunch is eenvoudig. Bij aankomst in San Juan del Nicaragua checken we in het hotel in en daarna is de middag vrij om deze pittoreske gemeente aan de Nicaraguaanse Caraïbische kust te gaan verkennen.
DAG 09: SAN JUAN DE NICARAGUA
Ontbijt en daarna vertrek per boot naar de oorspronkelijke vestiging van de gemeente San Juan de Nicaragua, die destijds bekend stond als San Juan del Norte en daarvoor als Greytown.  De haven werd door de Spanjaarden gesticht in 1529; het werd een van de belangrijkste handelswegen tijdens de Spaanse kolonisatieperiode èn wekte grote belangstelling op van Engelse piraten, die zelf de streek onder controle wilden zien te krijgen. Dit lukte hen uiteindelijk ook. Het vroegere Greytown werd verlaten in 1982 vanwege de burgeroorlog die Nicaragua trof en die in 1990 ten einde kwam. In 1991 kwam de gemeente ‘terug’ als San Juan de Nicaragua en de vroegere bewoners van Greytown werden geherhuisvest op de plek waar nu de Nieuw-Greytown ligt. We bezoeken de plek waar vroeger de stad Greytown lag: de kerkhoven getuigen er nog van de diversiteit van haar bevolking. Verder zullen we ook de dreginstallatie zien van de vroegere Transitie-Compagnie die als het ware nog steeds ‘in de wachtstand’ staat om te beginnen met het werk aan het zo veelvuldig aangekondigde kanaal dat de twee oceanen met elkaar zou verbinden.. Ook hier kunnen we tenslotte vogels, reptielen en verschillende soorten apen te zien krijgen die dit biosfeerreservaat bevolken. Terugkeer naar het hotel voor diner en overnachting.
DAG 10: SAN JUAN DE NICARAGUA –  BARTOLA LODGE
Ontbijt en vertrek stroomopwaarts over de rivier totdat we aankomen bij onze verblijfplaats, de Refugio Bartola (Bartola Lodge) waar we gaan lunchen en overnachten. Van hieruit kunnen we verschillende optionele trips ondernemen: een kanotocht over de rivier Bartola bijvoorbeeld om zo het natuurreservaat Indio Maíz te verkennen of een tocht te voet over de wandelpaden van het reservaat. Uiteraard steeds onder begeleiding van professionele en ervaren gidsen. Diner en overnachting in Refugio Bartola.
DAG 11: BARTOLA SAN CARLOS—MANAGUA
Ontbijt in het hotel en vertrek naar San Carlos. Lunch in restaurant Kaoma en transfer naar het vliegveld om de terugvlucht naar Managua te nemen. Aankomst op het vliegveld en vervoer naar het hotel.
DAG 12: MANAGUA
Ontbijt in het hotel. Op het aangegeven uur transfer naar het vliegveld voor de terugvlucht. 
DE PRIJS IS INCLUSIEF:
Transport:
ü  Eigen transport met airco van Managua- San Juan del Sur - San Jorge – Managua
ü  Regulier vervoer over water (Meer van Nicaragua) van San Jorge – Moyogalpa – San Jorge
ü  Eigen transport over land van Moyogalpa – Altagracia - Moyogalpa
ü  Vliegticket op reguliere binnenlandse lijnvlucht van Managua - San Carlos - Managua
ü  Privé-transport over water (San Juan-rivier) van El Castillo – Sarapiquí- San Juan del Nicaragua - Greytown – Laguna Azul – Greytown – Bartola – El Castillo – San Carlos
ü  Privé-transfer haven San Carlos – vliegveld (eveneens San Carlos)
Overnachtingen:
ü  2 overnachtingen in een gekozen hotel in Managua
ü  1 overnachting in Granada
ü  1 overnachting in San Juan del Sur
ü  2 overnachtingen op het eiland Ometepe
ü  1 overnachting in  San Carlos
ü  1  overnachting in El Castillo
ü  2 overnachtingen in San Juan de Nicaragua
ü  1 overnachting in Refugio Bartola
Maaltijden:
ü  Alle ontbijten
ü  Lunches en diners in San Carlos, El Castillo en San Juan de Nicaragua (6 lunches en zes diners in totaal per pax)


ü  Begeleide excursies inbegrepen de entrees in San Juan del Sur, Ometepe, San Carlos, El Castillo,  San Juan de Nic.


ü  Assistentie van lokale gidsen op alle trajecte

SOLENTINAME
De naam Solentiname (Celentiname) is afkomstig uit het Nahuatl, de taal van de oorspronkelijke indiaanse bewoners, en betekent “Plaats van Gasten”. Deze prachtige eilandengroep wordt gevormd door 36 eilanden die verspreid liggen in het zuidoostelijke deel van het Grote Meer van Nicaragua. In dit onmetelijke paradijs komen we ontelbare exotische vogels tegen en we kunnen er ook de heilige plaatsen vinden waar de precolumbiaanse bewoners van Nicaragua hun rituelen uitvoerden. 

DE SCHOOL VOOR PRIMITIVISTISCHE KUNST VAN SOLENTINAME

Deze bijzondere natuurlijke omgeving is ook de bakermat van de primitivistische kunststroming van Solentiname. Deze culturele beweging kwam op onder leiding van priester-kunstenaar Ernesto Cardenal in 1966. Cardenal vertelde hoe hij onder de indruk was van de kunstzinnige en verfijnde manier waarop eenvoudige vissers, arbeiders en huisvrouwen van Solentiname de schoonheid van hun omgeving eigenhandig omvormden tot gebruiksvoorwerpen van hun dagelijks leven, zoals etensborden. Deze ontdekking bracht hem ertoe de hulp in te roepen van zijn vriend en schilder Róger Pérez de la Rocha, die zonder aarzelen naar de archipel verhuisde om de dorpsbewoners schildertechnieken bij te brengen. Sinds 1974 zijn de werken van Solentinaamse kunstenaars o.a geëxposeerd in musea en galerieën in New York, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Spanje en ook in andere landen in Midden-Amerika.

HET PRIMITIVISTISCHE HOUTSNIJWERK VAN
SOLENTINAME

De houtsnijwerken en beeldhouwwerken van Ernesto Cardenal zijn van een unieke stijl die wordt gekenmerkt door elegantie en een losse manier van werken. Zijn stijl inspireerde de bewoners van Solentiname om hem te gaan imiteren – maar dan wel met een geheel eigen stijl en techniek. Cardenal zelf vertelt het verhaal als volgt: hij ontdekte op een dag, toen hij afscheid nam van een paar missiezusters die hun missie op Solentiname er op hadden zitten, dat een van hen balsahoutsnijwerk bij zich had waarin hij zijn eigen stijl herkende. Toen hij ernaar vroeg, vertelden de zusters hem waar ze het vandaan hadden: ze hadden het cadeau gekregen van een jonge boerenzoon, die het met een scheermesje had gemaakt. Cardenal riep de jongen bij zich en zei hem dat hij hem zou betalen voor elk werkstuk dat hij zou maken. Meerdere dorpsgenoten sloten zich aan en vanaf dat moment heeft de primitivistische houtsnijwerkkunst van Solentiname zich, net als de primitivistische schilderkunst,  ontwikkeld tot een van de culturele iconen van de regio Río San Juan.

SOLENTINAME: EEN VENSTER NAAR HET VERLEDEN
2 dagen – 1 nacht

DAG 01: SAN CARLOS – SAN FERNANDO – MANCARRÓN – LA VENADA – SAN FERNANDO
Op de afgesproken tijd vertrekt onze privé-boot vanuit San Carlos naar de Solentiname-archipel. De oversteek over het Cocibolca-meer (het Grote Meer van Nicaragua) zal ongeveer een uur in beslag nemen. We komen aan op het eiland San Fernando en nemen onze intrek in ons hotel. Na een korte rustpauze vertrekt de boot om het eiland Mancarrón aan te doen, waar we een korte wandeltocht zullen maken om zo de meest interessante  plaatsen te bezoeken. Het bijzondere kerkje bijvoorbeeld, waar we het verhaal en de oorsprong te horen zullen krijgen van de Nicaraguaanse ‘misa campesina’ (plattelandsmis), geschreven door de beroemde zanger en liedjesschrijver Carlos Mejía Godoy. Geïnspireerd door de schoonheid van de omgeving en de bevrijdingstheologie, maakte hij dit meesterwerk, dat is vertaald en uitgevoerd in diverse talen. We bezoeken de huizen waar de mensen het typische houtsnijwerk van Mancarrón maken om daar deze ambachtelijk gemaakte kunstwerken te bekijken en eventueel aan te schaffen. We lunchen op Mancarrón ook bij een kunstenaarsfamilie. Vervolgens verlaten we per boot dit eiland om naar een ander eiland te gaan, La Venada. Daar bezoeken we de ‘tovenaarsgrot’ waar we de precolumbiaanse rotstekeningen gaan bekijken die in de wanden van de grot zijn uitgehakt door de eerste bewoners van deze eilanden. Er wordt gezegd dat de grot een heilige plaats was waar de elementen water en vuur werden geëerd met speciale rituelen. Nadat we op deze manier kennis hebben gemaakt met het precolumbiaanse verleden, keren we weer terug naar San Fernando, waar we dineren in ons hotel. Voor groepen van meer dan vijf personen is het mogelijk om een concert bij te wonen van lokale muziek, uitgevoerd door bewoners van het eiland. 
DAG 02: SAN FERNANDO – SAN CARLOS
We ontbijten in het hotel. ‘s Ochtends maken we een tocht te voet over het eiland San Fernando, waar de meeste primitivistische schilders wonen. Bij een van deze kunstenaars zullen we een les theorie èn praktijk volgen over de primitivistische schilderkunst. We lunchen daar ter plekke, gaan daarna terug naar het hotel en laten dan de eilanden weer achter ons om te vertrekken naar San Carlos. Daar vandaan nemen we onze terugvlucht naar Managua of de veerboot naar Los Chiles in Costa Rica.

De prijs is inclusief:
o    Privé-boot van San Carlos – Isla San Fernando – Mancarrón – Isla La Venada – San Fernando
o    Excursie door gids op Mancarrón, inclusief de tour over de ‘misa campesina’
o    Bezoek aan de kunstenaars die het primitivistisch houtsnijwerk van Mancarrón maken (onder begeleiding van een gids)
o    Bezoek - onder begeleiding van een gids - aan de tovenaarsgrot op het eiland San Fernando
o    Bezoek aan schilders van de primitivistische school van Solentiname (eveneens onder begeleiding van een gids)
o    Een overnachting in een hotel naar keuze
o    Een ontbijt, twee lunches en een diner
No hay comentarios:

Publicar un comentario